Op zoek naar de resetknop van de economie

Karim Benammar is filosoof en daagt zijn gehoor graag uit na te denken over thema’s die direct invloed hebben op hun leven in de nieuwe economie. Ik ontmoet hem in de member lounge van de Amsterdam Tower om eens lekker te filosoferen over de voordelen van het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 18 jaar.

We kijken uit over de hoofdstad. Karim Benammar geeft me drie ‘bankbiljetten’ met een QR-code. De code correspondeert met een coördinaat op de wereldkaart. Hij heeft me zojuist ‘eigenaar’ gemaakt van een stukje wereld in de Stille Zuidzee. Waarom ook niet. Waarom zou ik geen recht hebben op een stukje van de wereld? Of – als we even doordenken – als inwoner van Nederland niet direct mogen meedelen in de gasopbrengsten? Die 1000 Euro van Rutte is helemaal niet zo’n gek idee.

We komen te praten over Monopoly. Het verschil tussen het spel en de echte economie fascineert Karim Benammar. ‘Bij Monopoly begin je allemaal met evenveel kans en geld. In de loop van het spel probeer je straten te ruilen, huizen en hotels te bouwen en uiteindelijk is er een winnaar. Bij een volgend potje begint iedereen weer van voren af aan. ‘In de echte wereld zou zo’n reset ook prettig zijn.’

Betaal een kleine bijdrage en lees verder…

Piekergedachten. Gewoon weg ermee!

, , , 0

Hoe ruim je je hoofd op? Naast allerlei moderne mindfulness technieken en slimme apps om je bol leeg te schrijven, bestaat er ook eeuwenoude wijsheid. Ik nam de proef op de som met een despacho ceremonie uit de Peruaanse traditie aan de hand van een moderne sjamaan.

Wie heeft er geen overvolle agenda, uitpuilende mailbox en een veel te lange To-do-lijst? Wie houdt zichzelf niet voor de gek met het vooruitzicht dat het eens rustiger wordt en er weer tijd komt voor leuke dingen? ‘Nou dat moment komt niet.’

Betaal een kleine bijdrage en lees verder…

Geluk is je niet laten regeren door een cashewnoot

, , , 0

Ondernemers en marketeers van de toekomst moeten in hun businessplannen liefde en geluk opnemen. Anders worden ze nooit succesvol, zegt economie en gelukskunde docent Mirjam Spitholt. Ze leert haar studenten dat financiële beslissingen geen zingeving zijn en dat het echt mogelijk is om je in je nette pak even goed te voelen als op je yoga mat.

Emoties zijn als vis. Hoe verser hoe beter. Dus neem ze niet te lang mee!

Mirjam Spitholt is doorgaans een opvallende verschijning. Vandaag valt ze, met haar leren jurk, hoge hakken en felrode lippen, extra op tussen de andere bezoekers van het Body en Mindfestival in Enschede. De algemene dresscode is zen. ‘Mensen willen gezien worden’, zegt Spitholt, die grif toegeeft zelf beslist géén uitzondering te zijn op die regel. Het gaat daarbij niet om een vluchtige blik, maar om echt in de ogen kijken en de eerste indrukken van je ego opzijschuiven.’

Betaal een kleine bijdrage en lees verder…

Het D-woord wil ik na dit artikel nooit meer gebruiken

, , , 0

Als jij je door je werkdag heen ploetert, is dit artikel een must read. Maar je zult het wel te druk hebben.

Hoe lang zijn to do lijstjes in 2030?

De vakanties naderen. Dat betekent dat ook de meest stressvolle dag van het jaar er weer aankomt: de dag voor de vakantie. Die eindeloze dag die altijd te weinig uren heeft om alles te regelen. Toen ik nog heel veel reisde voor mijn werk, haalde ik de passagiers er moeiteloos uit die nog met hun hoofd bij allerlei To-do-lijstjes waren.  Tony Crabbe blijkt dezelfde fascinatie te hebben. ‘In het begin van mijn reizen had ik altijd stapels werk bij me om door te nemen. Nu geniet ik van het niks doen en rondkijken op luchthavens.’ De schrijver van de boeken Busy en Nooit meer te druk reist de wereld over om zijn gehoor te overtuigen dat enkel sukkels een volle agenda hebben.

Betaal een kleine bijdrage en lees verder…