Ontspoorde leiders, maar ook mensenvrienden, stinken het kantoor uit

Leiders en managers moeten tegenspraak opnemen in hun werkprocessen. Anders ligt ontsporingsgevaar op de loer en moet je de nieuwe Joep Schrijvers, die van het rattenboek, lezen om van ze af te komen.

Je zou kunnen zeggen dat Joep Schrijvers terug is. Niet dat hij op zijn handen heeft gezeten sinds de bestseller ‘Hoe word ik een rat’ is verschenen, maar we hebben een tijdje moeten wachten op zijn kijk op de managementwereld. In zijn nieuwe boek ‘Hoe raak je ze kwijt’ richt hij zijn pijlen op leiders en managers die hun macht in de hoogste versnelling misbruiken. Het is wederom geschreven in de enigszins cynische toon die we nog van hem kennen.

Het is dik tien jaar geleden dat we elkaar face tot face spraken. Hij lijkt wat recalcitranter, maar dat hoort bij zijn leeftijd, verzekert hij mij. Hij mag meer van zichzelf. Zo werkt hij aan een standaardwerk over management denken door de eeuwen heen en is hij al bezig met zijn volgende boek dat past in de rattenreeks. De titel luidt ‘Wijvenstreken’, waarin hij uit de doeken doet dat vrouwelijk leiderschap niet alleen hosanna is. Als ik zijn pretogen erbij zie, weet ik dat we elkaar rond de verschijning weer gaan zien.