Leven als een control freak heeft geen enkele zin

Waarom identificeren wij ons zo sterk met onze gedachten? Ons lichaam produceert zo veel meer, maar ik hoor nooit iemand zeggen ik ben mijn stront. Gedachten maken ons ongelukkig, stelt Mo Gawdat die ze in een geluksformule daarom reduceert tot bijna 0.

Bij Mo Gawdat moet je niet aankomen met spirituele praat. Hij kan er niet tegen. Zelfs niet op het Happinez Festival waar ik hem ontmoet en hij een zaal toespreekt. Toch zweert hij bij technieken om zijn hoofd rustig te maken. ‘Denken veroorzaakt zoveel onrust en leidt vaak nog tot niets. Problemen los je er niet mee op.’ Maar de wollige taal rondom spiritualiteit, trekt hij niet.

Gawdat is een wetenschapper. Als chief business officer van Google’s  experimentele afdeling is hij gewend om vanuit logica te werken. Zo heeft hij zichzelf dan ook uitgebreid gereviewd. Waarom was hij in zijn jeugd als Egyptisch jongetje gelukkig en werd hij later minder gelukkig, terwijl hij bijvoorbeeld meer geld had. Zijn therapie was alle kennis over geluk verzamelen en van daaruit volgt zijn formule: Geluk is wat je overkomt min de verwachtingen die je daarbij hebt. De sleutel: schroef je verwachtingen terug, bekijk het leven wat positiever en je geluk neemt toe. De missie: een miljard mensen gelukkig maken met deze formule via zijn website onebillionhappy.org