Blog

Blue Mondays en andere rotdagen kun je Ctrl Alt Deleten en je werkstress verdwijnt als sneeuw voor de zon

Zegt de naam Cliff Arnall je iets? Jaren geleden bedacht hij – naar eigen zeggen – een wetenschappelijke formule waaruit blijkt dat Blue Monday de meest verschrikkelijke dag van het jaar is.<!–more–>

In zijn ingewikkelde vergelijking hield hij onder meer rekening met het weer, de relatie tussen schulden en je maandsalaris, je goede voornemens, het aantal dagen na Kerst en de tijd tot je eerste vakantie.

Hij kreeg bakken vol kritiek over zich heen. De wetenschappelijke basis voor zijn conclusie ontbreekt. Blue Monday is vooral een pr-stunt. Maar ondertussen voel jij je misschien toch treurig, neerslachtig, weemoedig of doodongelukkig en noem je dat een Blue Monday-gevoel.

De behoefte om grip op gevoel te krijgen is een trend in onze wereld. Het afgelopen jaar sprak ik met Mo Gawdat, wetenschapper en chief business officer van Google’s experimentele afdeling en schrijver Tony Crabbe, die voor zijn boeken Busy en Nooit meer te druk onderzoek deed bij onder meer Microsoft.

Bij Gawdat moet je niet aankomen met spirituele praat, maar hij zweert wel bij technieken om zijn stemming onder controle te krijgen. Na een uitgebreide review van zichzelf, komt hij met de volgende formule: Geluk = wat je overkomt minus de verwachtingen die je daarbij hebt. De sleutel: schroef je verwachtingen terug, bekijk het leven wat positiever en je geluk neemt toe.

Tonny Crabbe laat geen podium onbenut om toehoorders te overtuigen van zijn gelijk dat alleen sukkels het druk hebben. Volle agenda’s en uitpuilende mailboxen overweldigen medewerkers zo zeer dat op termijn iedere dag een Blue Monday kan zijn. Volgens hem moeten we zo snel mogelijk stoppen met werkgewoonten die nog horen bij het industriële tijdperk. Doe hooguit nog twee dingen die je heel goed kunt en laat het daarbij.

Zowel Gawdat als Crabbe kwamen met ongeveer dezelfde vergelijking. Hoeveel energie kost je huidige leven en vergelijk dat eens met een smartphone of een ander device. Op zich prima apparaten, maar hoe meer apps je toevoegt, hoe sneller ze leeg gaan. Hoe meer data je vasthoudt, des te trager je operating system.

Kortom Ctrl Alt Delete alles wat met een Blue Monday-gevoel te maken heeft en je werkstress verdwijnt als sneeuw voor de zon.