Artikelen

Dennis kopieert vacatureteksten voor Danny en vindt alleen verknipte gasten

Recruiter Dennis krijgt de vraag van zijn interim-manager (Danny) om onmiddellijk een vacature uit te zetten. Het gaat om een totaal nieuwe functie. Dennis moet even schakelen. Wat moeten die mensen doen, kent de markt ons zo? De vragen rollen over zijn tong naar buiten.

Danny – die Dennis toch al moeilijk verdraagt – zucht. Hij komt net uit het MT en de vraag naar die nieuwe professionals is enorm, heeft Sales bevestigd. Scoren dus!  “Gewoon even Googelen bij onze concurrenten en wat knippen en plakken. Hoe moeilijk kan dat zijn, Dennis?” 

Het is niet de eerste aanvaring tussen de twee. Dennis legt veel eer in zijn werk en staat bekend om zijn persoonlijke benadering van kandidaten. Hij kruipt het liefst in hun huid, maar daar hoeft hij bij Danny niet mee aan te komen, weet hij inmiddels. Danny wil CV’s zien van kandidaten die: enthousiast, flexibel, gepassioneerd, proactief, klantgericht en alsof dit nog niet voldoende is, gedreven zijn.

Het probleem is dat de sector zichzelf op deze manier bezighoudt. Kandidaten knippen en plakken hun profiel net zo lang tot ze in die mal passen. Dat hebben ze zo geleerd van jobcoaches. Vaak voegen ze er nog aan toe dat ze teamspelers zijn met een creatieve inslag. Dennis kan de CV’s wel dromen.

Dat de eerste nieuwe medewerker – als ze die al vinden – het vakgebied op de kaart moet zetten binnen hun organisatie, wordt maar even vergeten. En dan die vage functietitel. Wat was het ook alweer?

Dennis propt de termen in een tekst en vult aan. Voor onze dynamische organisatie, zoeken we een hands-on spin in het web. Geen negen tot vijf mentaliteit, maar een go-getter die ons motto work hard play hard onderschrijft met kennis van CRM, CRO, CMS, UX, ABM en ABN (Algemeen beschaafd Nederlands). Dat laatste is een grapje van Dennis. Hij kan het niet laten…

“Had ik al gezegd dat ik de kandidaten volgende week wil bespreken in het MT, Dennis?” 

“Dat gaat Dennis nooit lukken Danny, hadden de teamleden gezegd. Dennis is niet van de vlugge.”

Het was inderdaad een tamme boel bij HR, maar daar zou hij, Danny, verandering in brengen. 

Een week later kijken de MT-leden hem vol verbazing aan als hij maar liefst tien CV’s presenteert. Danny: “Sinds ik de leiding heb is de afdeling een stuk pro-actiever, gepassioneerder en klantgerichter. Die negen tot vijf mentaliteit bestaat niet meer!” 

De senior-manager – die er vorige week niet bij was in het MT – bekijkt de CV’s die Danny heeft aangeleverd. Ze lijken nogal op elkaar en – belangrijker – er is helemaal geen budget voor deze luchtballon. Hij schraapt zijn keel: “Ik denk niet dat de juiste kandidaat er bij zit Danny. De markt kent ons niet op dit specialisme. Wat zou die persoon aantrekkelijk vinden in de functie en onze organisatie? Zo iemand hebben we nodig.” (Of niet, denkt hij er achteraan.) “Dat zie ik niet terug bij deze.  … euh.. laat ik het netjes zeggen verknipte gasten. 

Meer lezen over Dennis en Danny?

Hoe een vileine opmerking de introductie van Danny’s wervingscampagne in een Passion Killer veranderde

Lekker dan! Zonder het te weten wijst Dennis kandidaten met één druk op de knop allemaal af